


Kunst, kolonialisme og fortellerstemme i kunstforskning
Den 20. mars inviterer Ytre kunstfagskole til foredrag med kunsthistoriker og UiB stipendiat, Tuva Mossin. Hun forsker på Norges koloniale forbindelser til Grønland og stiller spørsmål ved hvordan kunsthistorisk forskning og kuratorisk praksis kan utfordre etablerte narrativer, med et særlig fokus på den ukjente historien om inuitten Maria Epeyubs datter, som kom til Bergen i 1747 og ble foreviget av maleren Mathias Blumenthal (1719–1763).
Hvilken rolle spiller kunsten i historieskriving, og hvilke stemmer blir hørt?

Til Ytringskveld den 20. mars kommer kunsthistoriker Tuva Mossin til Ytre kunstfagskole for å snakke om hvordan kunsthistorisk forskning og kuratorisk praksis kan utfordre etablerte fortellinger. Med et spesielt blikk på koloniale forbindelser til Grønland, spør vi hvordan kunst kan bidra til å utvide vår forståelse av fortiden.
I forbindelse med en kommende utstilling om forholdet mellom Norge og Grønland, forsker Mossin på visuelle fremstillinger av Grønland de siste 300 årene. Med utgangspunkt i den til nå ukjente historien om inuitten Maria Epeyubs datter som kom til Bergen i 1747, vil hun presentere aktuelle problemstillinger i møte med historisk kunst. Den unge Maria ble foreviget av maleren Mathias Blumenthal i et lite portrett som i dag finnes i magasinene på Universitetsmuseet i Bergen. Maleriet, som ved første øyekast kan fremstå som en hvilken som helst etnografisk fremstilling, viser seg ved nærmere ettersyn å endevende idéen om Norge som et land uten nevneverdig kolonial fortid.
Hva gjorde en ung inuitt i Bergen på midten av 1700-tallet, og hvorfor ble nettopp hun portrettert av en kjent rokokkmaler? Hvilken vei har portrettet hennes tatt fra det ble malt til det havnet i etnografisk samling? Vestlandsregionens koblinger til koloniseringen av Grønland er mer omfattende enn tidligere antatt. Gjennom sin forskning avdekker Mossin hvordan handelsmenn, misjonærer, kunstnere og byråkrater har formet Grønlands historie gjennom 300 år – en historie som også knytter seg til Ålesund.
Mossin stiller spørsmål ved hvordan komplekse og politisk ladete historier kan forskes på og formidles i utstillingssammenheng, samtidig som man tar hensyn til dem det angår. Hvordan kan kunsten bidra til å belyse og endre historiske strukturer? Hvem eier kunsthistorien, og hvilke stemmer blir hørt? Er det mulig å utfordre de maktstrukturene som har preget vår forståelse av fortiden?
Foredraget vil vare i 60 minutter, etterfulgt av en samtale mellom Mossin og Mariell Sørhaug, koordinator og kunstteorilærer ved Ytre kunstfagskole. Publikum inviteres til å delta i diskusjonen.

📅 Tid: 20. mars 2025 kl. 18.00
📍 Sted: Tegnesalen, Ytre Kunstfagskole, Hellegata 12, 6004 Ålesund
🎟 Inngang: Gratis, ingen påmelding nødvendig
Tuva Mossin er stipendiat i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, hvor hun forsker på visuelle fremstillinger av Grønland fra 1700-tallet til i dag. Hun har tidligere vært kommunikasjonsleder ved Kunsthall 3,14, samt formidler og kuratorassistent ved Bergen Kunsthall. Hennes arbeid preges av en sterk interesse for visuell kultur i skjæringspunktet mellom kunst, politikk og aktivisme. Ved siden av forskningen skriver Mossin jevnlig anmeldelser for Kunstkritikk.no.